De Omgeving

MoselVilla ligt in Traben-Trarbach, in een omgeving waar diepe rust en dorpse levendigheid elkaar afwisselen, afhankelijk van het seizoen. Soms knettert een wijnboer met zijn tractor door de straat, soms wordt er buiten gefeest, dan weer zijn alleen maar de vogels te horen en springt een eekhoorntje op zijn dooie gemak van tak tot tak. Zomer of winter, voorjaar of herfst, het landschap is altijd kleurrijk en overweldigend en wil ontdekt worden. Op 500 meter van het huis slingert de Moezel met grote bochten door de wijnbergen en langs de vele dorpjes en stadjes.

Traben-Trarbach ligt halverwege tussen Trier en Koblenz. Het stadje telt 5800 inwoners. Het was eeuwenlang het centrum van de wijnhandel aan de Moezel en na Bordeaux de grootste omslagplaats voor wijn in Europa. In 1887 werden grote delen van het centrum door brand verwoest. Een ware Jugendstil-rage maakte zich in de jaren van de wederopbouw van de stad meester. Het ging de wijnboeren en handelaren goed in die tijd. Ze hadden het geld om rijk versierde villa’s in grootstedelijke stijl te laten bouwen. In een van die villa’s aan de oever van de Moezel is het Buddha-Museum gevestigd.

In het centrum van Trarbach leidt een steile trap naar de ruïne van de Grevenburg, waar in de middeleeuwen de graven van Sponheim woonden. De klim wordt beloond met een schitterend uitzicht over Traben-Trarbach en de Moezel.

Overal in de omgeving leiden talloze wandel-, fiets- en mountainbikeroutes door bergen, wijngaarden en bossen. De hoogteverschillen zijn zo nu en dan aanzienlijk. Een aantal van die routes begint direct in de wijnbergen tegenover het huis. Zowel de Moselsteig als de Jacobsweg lopen praktisch langs het huis.

Het grote overdekte zwembad- en saunacomplex Moseltherme en een beroemde Ayurvedakliniek bevinden zich op twee kilometer afstand van MoselVilla aan de weg naar Idar-Oberstein.

Zestig kilometer stroomopwaarts ligt vlakbij de Luxemburgse grens de oude Romeinse stad Trier. De stad Luxemburg is vanaf Traben-Trarbach binnen een uur met de auto te bereiken.

Het Moezeldal vormt de natuurlijke grens tussen de middengebergtes van de Eifel en de Hunsrück. De wijdse heuvellandschappen met hun uitgestrekte bossen en wuivende gouden graanvelden liggen op een steenworp afstand van Traben-Trarbach.